Blog
2015 10 Mar

Negative SEO

Serviciile seo oferite de agentii si freelanceri sunt menite sa pozitioneze site-uri in top 10/5/3 pentru cautarile platite de client. Seo este un serviciu vital pentru orice afacere online si este parte esentiala din strategia de marketing online a unei afaceri.

Cum Google schimba algoritmii anual, SEO se schimba anual. Incepand cu 2014 una dintre cele mai vechi tehnici de promovare seo iese in evidenta: Negative SEO

Cum link-urile au devenit extrem de rare si de scumpe (link-urile de calitate = cele care conteaza), Negative SEO devine un serviciu interesant si mai ieftin.

Ce este Negative SEO?

Negative seo este un serviciu a carui scop final este penalizarea sau declasarea unui site in SERP (rezultatele oferite de motoarele de cautare).

Nu o sa vorbesc despre metodele folosite! Scopul articolului este unul de informare si nu de educare.

Exista diverse metode folosite pentru penalizarea unui site, iar anual, de fiecare data cand Google schimba algoritmul, noi metode sunt aplicate.

Din 9 clienti in ultimele 2 luni, 4 dintre ei isi "aplicau" singuri negative seo, fara sa realizeze acest lucru. Asa ca, daca aveti dubii si considerati ca site-ul dvs este atacat, va recomand in prima faza sa verificati intern sau cu agentia seo. De cele mai multe ori, agentia, freelancerul sau chiar voi aplicati metode folosite in negative seo:)

Motivele unui atac sunt destul de simple. Un competitor vrea sa te depaseasca sau cineva se razbuna pe site-ul tau din diverse motive. 

Cum realizez ca site-ul este atacat

Saptamanal verifiicati link-urile catre site, pozitiile in Google si traficul. Se presupune ca oricum faceti aceste task-uri, astfel incat puteti observa imediat orice atac. 

Pentru orice scadere drastica a traficului sau pozitiilor, cel mai probabil este o penalizare Google sau o problema tehnica. Daca observati un numar foarte mare de link-uri catre site, iar aceste link-uri sunt dubioase (site-uri straine, tld-uri exotice: ru, co, com.ar; link-uri in texte fara sens, etc) sunt sanse mari sa fiti tinta unui atac.

Cum scap de negative seo?

Cel mai important este sa aflati metoda folosita. Daca pentru link-uri, acestea apar in wmt sau le puteti descoperii cu diverse soft-uri online, pentru celelalte metode este destul de greu. 

Am promis ca nu o sa evidentiez metodele de atac, asa ca ma refer strict la probleme si solutii.

Pentru link-uri, cat timp acestea sunt de calitate slaba (mii de comentarii pe bloguri spam) sunt sanse mici ca acest atac sa va afecteze pozitiile. Dar, pentru siguranta, va sugerez un disavow imediat ce observati aceste links.

Daca link-urile sunt create "inteligent", atunci aveti nevoie de un audit imediat al link-urilor noi si mai ales al link-urilor vechi. Cea mai mare problema a unui atac urmat de un disavow este dat de lista de disavow si aprobarea acesteia de catre echipa Google.

Fiecare site are link-uri "naturale" si mai putin "naturale". Orice atac cu link-uri "mai putin naturale", produce automat o cerere de disavow, care se poate rezuma intr-o alta cerere prin care sunteti nevoiti sa eliminati si alte link-uri vechi, majoritatea ok la vremea lor. Daca site-ul vostru nu este unul autoritar, exista sanse mari sa pierdeti aproape toate link-urile "bune" printr-un atac catre site. Asta implica o cadere drastica a site-ului, nu datorita atacului, cat datorita eliminarii majoritatii link-urilor "naturale" obtinute de site, prin cererea de disavow.

Iar aceasta este o problema majora!

Va recomand monitorizarea saptamanala a site-ului (daca nu o faceti deja) si verificarea serviciilor agentiei seo (e posibil sa platiti pentru penalizari!). 

In cazul unui atac, in functie de tehnica folosita, agentia seo trebuie sa gaseasca solutii cat mai rapid, astfel incat afacerea ta sa nu aibe de suferit. 

P.S. Multi dintre voi veti considera ca acest articol este foarte "subtire" si nu ofera foarte multe detalii despre negative seo. Sunt convins ca un articol cu detalii si explicatii, ar atrage foarte mult trafic din partea celor ce si-au propus sa invete cum sa atace si mai putin a celor care isi doresc sa opreasca un atac. 

Nu mi-am propus sa invat pe nimeni cum sa atace un site/concurent, dar mi-am propus sa ofer un articol celor care sunt atacati si au nevoie de o persoana/agentie care sa-i ajute in oprirea unui atac

 

scris de

Cristian Butaru Project Manager