Web Design: Freelancer sau Agentie?
In ultimul an, o parte din firmele ce ofereau servicii de web design, pe care le cunosteam, au dat faliment. Alte firme (pe care le cunosc) se chinuie de la o luna la alta, in incercarea de a gasi solutii.
Motivele?
- Educatia proprietarilor de afaceri online. 90% din cererile pentru serviciile de creare site, magazin online, sau promovare, vin din partea unor persoane fara pic de experienta in online. Problema principala este ca acestia cer oferte, pentru a compara preturi, fara sa inteleaga ca efectiv ei cumpara servicii si nu produse. Un serviciu ieftin, este un serviciu ieftin, nu o oferta buna!
" Multumim pentru oferta, dar avem cel putin 4 oferte mai ieftine". Serviciile ieftine implica rezultate ieftine, urmate de modificari "scumpe".
" As dorii sa deschid un magazin online de piese auto si accesorii si consider ca solutia dvs, gratuita, este cea mai buna pentru inceput. Avem cateva milioane de produse, este inclusa optiunea de import in versiunea gratuita?" Un magazin de piese auto, cu milioane de produse, necesita o solutie complexa, optimizata, cu un buget minim de 3000 euro. Un magazin de calitate, din toate punctele de vedere, ajunge dupa primul an la un buget minim de 15.000 euro.
- Criza economica. In marea lor majoritate, cei care incep o afacere online, sunt exact aceia care au probleme in offline. Pentru ei creare unui site sau mai ales a unui magazin online, este salvarea de la faliment. Acest aspect ii determina sa intre in categoria celor care compara preturi, pentru ca vor sa investeasca cat mai putin posibil, mai ales ca nu au de unde.
- Competitia. Intotdeauna competitia este benefica, dar in cazul serviciilor de web design, implica oferte imposibil de egalat din partea agentiilor.
In acest articol o sa vorbesc despre competitia intre freelanceri si firmele de web design. Despre educatie am mai vorbit, iar despre criza economica sunt mii de articole.
Avantajele unui Freelancer (dezavantajele unei firme):
- costuri mici pentru desfasurarea activitatii
- nu ofera consultatie gratuita
- angajat pentru task-uri clare, fara obligatii ulterioare
- nu este obligat la suport ulterior
- lucreaza doar la ceea ce vrea, nu la un proiect intreg
- fara factura (de cele mai multe ori), fara garantie, fara raspundere
Toate aceste avantaje, sunt efectiv dezavantaje pentru o agentie. Agentia are costuri mai mari (chirie, licente, taxe, etc), trebuie sa ofere consultata gratuita indiferent daca potentialul client devine client platitor sau nu, trebuie sa dezvolte un proiect si sa ofere mentenanta ulterioara (gratuita sau contra-cost), etc.
90% dintre cei care cer oferte de pret, sunt clientii lor. Raman cei 10% care inteleg cat de cat ce inseamna o afacere online si care aleg sa lucreze cu una dintre agentii. Numarul lor fiind destul de mic, vorbim de un potential de 10 clienti lunar care se impart intre agentii.
Media bugetelor celor 10 este de 1500 euro. Daca fiecare agentie reuseste sa obtina 2 clienti, inseamna un venit lunar aproximativ 3000 euro. Cum serviciile sunt de cele mai multe ori sezoniere, cu luni bune si luni fara comenzi, este imposibil de sustinut o agentie.
Ce s-a schimbat fata de anii trecuti?
- Numarul mare de freelanceri, cu preturi foarte mici
- Numarul mic de potentiali clienti
- Numarul din ce in ce mai mic de potentiali clienti cu experienta
Clientul o sa aleaga intotdeauna un pret mic, fie ca isi doreste un site (magazin, portal) sau diferite modificari.
Daca solutia voastra costa 300 euro si o tema 50 euro, de ce sa comand un pachet de 600 euro?
Pentru ca aveti nevoie de consultanta, instalari, setari, modificari, updates, etc si cel mai important, de cineva care sa va raspunda la telefon sau email peste 3 luni.
Foarte putini inteleg acest lucru, asa ca modelul de dezvoltare a unei afaceri online este urmatorul:
- aleg cms-ul site-ului (prezentare: WP, Joomla - magazine: opencart, prestashop)
- cumpar o tema
- platesc pe cineva sa le instaleze, sau invat sa le fac singur
- platesc pe cineva (freelancer) pentru fiecare task in parte.
Pentru client pare simplu si foarte important: IEFTIN. Asta vrea, asta a gasit. La fiecare modificare, plateste: 10, 50, 100 euro, etc. La finalul primului an ajunge la cateva sute sau mii de euro investiti, dar treptat si in valori mici. Este multumit.
E usor sa platesti un freelancer cu 100 euro prin paypal, decat sa platesti o agentie cu 200 euro pe factura!
Cand apar probleme? Cand ceva (tot site-ul, o functionalitate, etc) nu merge. Atunci fiecare da vina pe celalalt freelancer.
La finalul fiecarui an, clientul este multumit. Si-a dorit un site ieftin, cum isi doreste el si asta are.
Ce nu primeste?
- suport
- site pentru clientii lui (nu pentru el)
- consultanta
- conversii
- trafic
- un site pe care poate sa-l vanda intr-o zi
- etc
Dar cine are nevoie de toate astea? Cine intelege utilitatea lor?
Agentiile trebuie sa se reorganizeze.
Piata online nu mai este pentru agentii. Proiectele mari se dezvolta in-house sau contractele se semneaza pe "cunostinte", iar daca nu ai cunostinte, trebuie sa-ti intreci competitia prin servicii si preturi.
Majoritatea potentialilor clienti aleg sa lucreze cu freelanceri la preturi mici. Poti concura cu ei? NU.
Acum 3 ani, cand am inceput sa oferim servicii si pentru piata din Romania, am preferat sa refuzam orice proiect in care NU credeam. Am considerat ca este mai bine ca un client care nu intelege necesitatea unor servicii de calitate, la preturi corecte, sa vada si sa invete singur din greseli. Dupa 1-2 ani realizeaza ca pierd timp, bani si se intorc. Gresit!
Am verificat in urma cu 3 luni, toti potentialii clienti din ultimii 3 ani, cu care nu am lucrat din diferite motive. O parte au dat faliment (normal) iar cei care inca mai sunt online, au platit atat de mult si s-au ingropat foarte mult in diverse solutii, incat nici nu vor sa mai auda de o solutie noua, mai buna si mai performanta.
Solutii pe termen scurt pentru agentii?
Oferiti servicii ca orice freelancer! Dar nu in Romania, datorita preturilor. Oferiti servicii clientilor din alte tari, unde un add-on se plateste cu 50 euro si nu cu 10 euro. Incercati alte metode de a obtine venituri: theme, add-ons, etc.
Aveti sansa sa castigati mult mai bine, pentru acelasi volum de munca si fara consultanta, intalniri, suport, etc.
Extindeti serviciile! Logo design? Graphic design? Sunt servicii fara cautare, sau la preturi extrem de mici. Agentiile au nevoie sa-si extinda serviciile pentru a oferii full suport pentru o afacere online. Oferiti servicii SEO, SEM, inbound marketing, online marketing, etc.
Externalizati! Verificati costurile interne si externalizati pe cat posibil o parte din task-uri. Costuri mai mici, taxe mai mici, preturi mai mici.
Indiferent de solutiile alese, mentineti servicii de calitate. Un client multumit revine intotdeauna, indiferent de preturi.
Ce aleg clientii?
- Freelanceri datorita costurilor mici
- Isi dezvolta singuri afacerea online
Cine alege o agentie? Cei care au o afacere buna, dar s-au blocat in online. Au experienta, au invatat din greseli si acum stiu ce vor.
Cristian Butaru
Project Manager