"Google fee"
Putini dintre voi au auzit de noua lege promulgata in Spania sub denumirea generica de " Google Fee ".
Articolul publicat de Washington Post explica pe scurt impactul legii. Il puteti citi aici
Legea obliga Google (prin Google news) si agregatoarele de stiri (gen yahoo) sa platesca pentru link-urile trimise catre site-urile de stiri. De ce pentru link? Pentru ca nu poti prelua o stire fara a specifica sursa (drepturi de autor), sau nu poti oferi google news fara links la news!
Pe scurt, fiecare site care trimite link-uri catre site-urile de stiri, este obligat prin lege sa plateasca pentru acele links, sau in caz contrar are de ales intre o amenda intre: 30,000 - 300,000 euro si/sau blocarea site-urilor.
Totul a pornit de la decizia Uniunii Europene, prin care Google este obligat sa elimine anumite link-uri din SERP (legea numita si "rights to be forgotten"). Tot Google decide in 2013 sa creeze un fond de 60 milioane euro pentru trusturile de presa din Franta, iar Belgia interzice publicarea de continut creat de agentiile media!
Spania intra in joc si decide ca toate link-urile catre site-urile de stiri sa fie platite!
Simplu?
Ce urmeaza? Site-urile isi pierd autoritatea (creata de link-uri), iar Google trebuie sa decida daca plateste sau nu pentru stiri. Daca vrea sa joace dur, o sa refuze sa mai indexeze site-urile de stiri, dar nu poate, are nevoie de content, deci mai devreme sau mai tarziu o sa plateasca pentru stiri.
Trusturile media genereaza venituri mult mai mari, iar asta teoretic o sa creasca calitatea continutului. Google o sa plateasca o perioada (cel putin de test), pentru ca nu-si permite sa piarda stirile, dar o sa aleaga cu grija ce fel de continut plateste. Site-urile junk dispar din serp!
Urmeaza cu siguranta si site-urile din categoria Social Media (Facebook, Twitter, etc ) . Ce se intampla cu forumurile, blogurile sau Wikipedia? O sa vedem. Legea cu siguranta nu este perfecta la momentul actual, dar publicarea de continut online merge cu siguranta catre o noua directie.
Din punctul meu de vedere, legea este normala (nu perfecta). Daca acum 6-7 ani cumparam 2-3 ziare zilnic (am avut ani de zile abonamente), de foarte multi ani am continut gratuit, direct pe telefonul mobil, totul gratuit! Dar vad zi de zi cum calitatea acelui continut scade, site-urile sunt pline de titluri jenante, articole create doar pentru trafic, site-uri de stiri aparute peste noapte, agregatoare create pentru adsense, iar totul duce catre continut generat doar pentru Google = junk!
Consider ca o astfel de lege (la maturitate) o sa creasca mult calitatea continutului oferit de site-urile de stiri, o sa elimine agregatoarele, dar in acelasi timp o sa elimine si site-urile mici. Sper totusi ca o astfel de lege sa se aplice optional (vrei sa ai link-urile platite sau nu), altfel nu poti lansa un brand nou pe o astfel de nisa.
Google scapa in acelasi timp de foarte mult spam!
Se pare ca acest joc intre tarile din Uniunea Europeana (pentru moment) si Google o sa aibe un singur castigator : Google!
De ce cred asta?
Cred ca an de an mai multe tari o sa accepte astfel de legi (Google fee sau alte legi noi), prin care Google este obligat sa plateasca pentru diverse. La un moment dat, Google o sa decida ca utilizatorii sai trebuie sa plateasca pentru acces la un anumit continut! Vrei stiri si/sau video? 1 euro pe luna! Nu vrei? Google este gratuit!
Romania?
Nu-mi amintesc un site de calitate in Romania. Sincer, nu citesc ziarele din Romania, dar observ sute de agregatoare sau site-uri de stiri cu stiri copiate. Titlurile stirilor au deveni can-cancan, continutul "stirilor" este spam, iar "jurnalistii de calitate" cred ca se ocupa de agricultura acum.
Cate site-uri de stiri rankeaza pentru blackfriday? TOATE!
Da, sunt dispus sa platesc pentru continut de calitate! Asta nu inseamna ingradirea dreptului la exprimare!
Cristian Butaru Project Manager