Blog
2013 03 Oct

Creare Site de Prezentare

Orice afacere are nevoie de o prezenta online. Pentru ca prezenta dvs. online sa lase o impresie de durata, site-ul dumneavoastra trebuie sa denote credibilitate, profesionalism si calitate.

Majoritatea afacerilor sunt in cautarea serviciilor de creare site pentru ca au nevoie de un site de prezentare. Exista doua tipuri de clienti pentru serviciile de creare site - clientii care nu au avut niciodata un site, sau cei care inteleg necesitatea unui re-design.

Ce implica serviciile de creare site

Pentru o prezenta online aveti nevoie de urmatoarele:

 • domeniu: adresa web ( ex: numefirma.ro )
 • solutie cms : platforma pe care este dezvoltat site-ul
 • design
 • continut: articole + media (imagini, video, etc.)
 • consultanta: inainte si dupa lansarea site-ului

Domeniul = adresa site-ului

Pentru o afacere care se adreseaza clientilor din Romania, domeniul trebuie sa contina extensia .ro. Daca efectiv nu reusiti sa gasiti un domeniu acceptabil pentru afacerea dumneavoastra, puteti opta pentru .com sau .net. Costurile de inregistrare variaza intre 30 euro pentru un domeniu .ro (pe viata) sau 2-6 euro pentru un domeniu .com sau .net (anual).

Solutiile CMS (content management system)

Exista o varietate de solutii cms pentru care sa optati in momentul in care va decideti sa va creati un site de prezentare. Cele mai cunoscute si utilizate sunt: WordpressJoomla si Drupal.
creare-site-solutii-cms

Agentia de web design decide platforma potrivita pentru dumneavoastra, in functiie de cerintele trimise si mai ales, in functie de experienta lor cu anumite platforme.  Pentru un site de prezentare obisnuit (cateva articole, imagini si un formular de contact) Wordpress este optiunea ideala. Pentru un site mai complex, cu cerinte diversificate, Drupal este varianta ideala.

Indiferent de solutia propusa sau aleasa, trebuie sa intelegeti urmatoarele:

 • numarul de pagini (articole) este nelimitat
 • numarul de meniuri este nelimitat
 • numarul de imagini este nelimitat
 • nu exista mentenanta (intretinere), platforma va permite sa modificati orice continut doriti
 • design-ul este separat de platforma
 • continutul si imaginile sunt furnizate de catre client, sau se achizitioneaza contra cost.
O solutie CMS va permite sa efectuati modificari in site oricand doriti si de oriunde (acces la internet). Nu depindeti de agentia de web design, nu trebuie sa platiti mentenanta si mai ales, puteti mentine aceeasi solutie pe termen nelimitat.

Pentru clientii cu site-uri create inainte de 2009, cu siguranta aveti solutii "cod de la 0". Orice site creat "cod de la 0" implica costuri destul de mari pentru modificari (functionalitati sau design) dar si o dependenta fata de firma de web design. Solutiile CMS va ofera libertate si functionalitati multiple, fara costuri suplimentare.

Solutiile CMS sunt GRATUITE. In momentul in care platiti pentru servicii de creare site, platiti instalarea si setarile platformei, design, crearea sau instalarea diferitelor module in functie de cerintele trimise etc. Nu platiti platforma!

Design-ul unui site web

Indiferent de solutia aleasa, design-ul site-ului este foarte important = este imaginea afacerii dumneavoastra in fata clientilor. Serviciile de design sunt ceea ce dumneavoastra platiti efectiv, cand achizitionati servicii de creare site.

Design-ul unui site este imaginea companiei si trebuie sa ofere credibilitate si conversii. Design-ul unui site depinde de bugetul clientului. 

Firmele de web design ofera design pe baza de template (eng: theme design creat deja si disponibil pentru oricine,gratuit sau pentru un pret cuprins intre 10-100 euro, ex: theme wordpress) pentru clientii cu bugete mici. De obicei pentru un site cu un buget de cateva sute de euro veti primi un template cu modificarile aferente. Diferenta intre crearea unui site cu design pe baza de template si crearea unui site cu design personalizat este data de posibilitatea ca site-ul dumneavoastra sa se confunde cu multe alte site-uri (acelasi design).

Design-ul trebuie sa fie responsive (toate rezolutiile) sau sa contina versiunea pentru mobil (nu versiunea de mobil: m.site.ro). Sunt afaceri care nu au nevoie de design responsive, dar este obligatorie versiunea pentru mobil.

Continutul unui site

Indiferent de tipul de afacere, site-ul dumneavoastra trebuie sa ofere informatii despre companie (despre noi, contact, echipa, etc.), serviciile oferite si informatii legale (termeni si conditii, confidentialitate, etc.). 

Continutul este creat de client si adaugat initial de agentia de web design. Ulterior va puteti adauga continut prin interfata de administrare, indiferent daca doriti pagini noi in site, sau doriti sa publicati articole pe blog.

Cat costa serviciile de creare site

 • domeniul (in cazul in care nu detineti deja un domeniu): 2-30 euro
 • hosting (gazduire): 2-10 euro /lunar (serviciu separat)
 • platforma cms: 0 euro= gratuita
 • design = in functie de buget
 • continut = 0 euro daca este furnizat de dumneavoastra.

Costurile efective pentru crearea unui site sunt date de:

 • instalarea si configurarea platformei (inclusiv plugins sau add-ons)
 • design: pentru bugete mici se folosesc theme, pentru cerinte de design personalizat, se creeaza un layout si ulterior se implementeaza in platforma
 • cerinte suplimentare fata de functionalitatile platformei. O platforma cms cumprinte in majoritatea cazurilor toate functionalitatile necesare, dar in functie de afacerea dumneavoastra, exista cerinte extra.
 • continut (text & media): in cazul in care doriti sa folositi anumite fonturi, imagini, prezentari video, sau pur si simplu sa comandati continut pentru site-ul dumneavoastra, aceste servicii sunt contra cost, preturile difera in functie de cerintele dvs si preturile agentiei de web design.
 • consultanta pentru serviciile initiale de creare site si ulterior.

Mentenanta (intretinerea) unui site

Solutiile CMS nu necesita mentenanta. Mentenanta ulterioara a solutiilor CMS alese de noi este minima si poate fi efectuata de client cu cateva clickuri din panoul de administrare. Puteti plati servicii de mentenanta doar in cazul in care cerintele dumneavoastra necesita implementarea unor functionalitati noi (ce nu sunt incluse deja in platforma), sau doriti un nou design.

Continutul se adauga simplu si rapid de catre dumneavoastra.

Cum aleg o agentie pentru crearea unui site

In primul rand trebuie sa stiti exact ce doriti si sa creati o lista de cerinte:

 • platforma csm: nu trebuie sa cunoasteti platformele, trebuie doar sa cereti o platforma cms open source.
 • design: daca doriti sa cereti oferta fara buget, in speranta unui pret mic, veti primi cu siguranta oferte de pret pe baza de template.
 • functionalitati: specificati exact ce functionalitati doriti, indiferent ca este vorba de un simplu formular de contact (inclus) sau de integrarea unor servicii de web service (extra). Pentru o oferta cat mai clara, agentia de web design trebuie sa-si estimeze volumul de munca si implicit costurile.
 • continut: specificati clar daca aveti nevoie de continut pentru site (cate articole si nisa), anumite imagini (contra cost) sau continut video.
Inainte sa trimiteti cererea de oferta pe email, verificati portofoliul agentiei, dar concentrati-va asupra celor mai noi proiecte, pentru ca orice agentie evolueaza si cele mai noi site-uri create sunt relevante (nu site-urile create in anii precedenti) si  daca aveti nevoie, puteti cere anumite recomandari din partea clientilor actuali.

Ce trebuie sa evitati

 • Nu trimiteti cereri in care specificati ca aveti nevoie de 5 pagini - veti primi un pret mic/pagina si ulterior costul creste, pentru ca veti platii pe pagina si veti platii orice modificare. Solutiile cms nu sunt limitate!
 • Nu specificati ceea ce doriti. Pentru ce doriti oferta de pret?
 • Nu specificati bugetul, in speranta unui pret mic. Cumparati servicii si nu produse. Cautati cele mai ieftine servicii? Sau cautati servicii de calitate la un pret bun?
 • Nu specificati faptul ca doriti o solutie profesionala (platformele cms sunt gratuite). Veti primii "cod de la 0" si un site limitat, foarte scump in timp (orice modifcare costa) si depindeti de agentia de web design.
Mai multe detalii gasiti aici:  cum sa trimiti o cerere pentru crearea unui site.

Modelul ideal de cerere arata asa:

Buna ziua, ma numesc AAA si reprezint compania BBB.Suntem in cautarea unor servicii de creare site pentru site-ul companiei noastre (sau re-desing) pe baza urmatoarelor cerinte si informatii:

latforma cms open source  design personalizat (sau thema daca bugetul este mic) - continutul mutat de pe site-ul actual (in cazul in care exista deja un site) - platforma trebuie sa contina urmatoarele functionalitati: ....

Bugetul nostru pentru acest proiect este de aproximativ XXX euro (ron). Am dori o propunere de design personalizat (layout) pentru site-ul nostru si o oferta pentru serviciile de promovare online (optimizare seo) ale site-ului nostru (sau o lista de cuvinte cheie).

Semnatura.


sau, varianta simpla:

Buna ziua, as dori un site de gen abcdefghijk.com, dezvoltat pe o platforma cms open-source cu design personalizat. Imi puteti spune pretul si timpul necesar cu aproximatie?

Cautati  un partener si nu un angajat

Cu o astfel de abordare, eliminati timpul pierdut ulterior (schimb de email-uri sau telefon) si evitati posibilitatea sa primiti serviciile pe care nu le doriti.

Alegerea agentiei este decizia dumneavoastra, indiferent ca este bazata pe pret, design, portofoliu sau din alte motive.

Este o decizie foarte importanta, pentru ca nu puteti renunta la site-ul creat ( daca l-ati platit) si in cazul in care ati primit (sau aflati ulterior) ceea ce nu va doreati , veti ramane cu acel site o perioada de timp = pierdeti timp si bani.

Crearea unui site nu difera foarte mult de crearea unui spatiu de prezentare offline.

Dupa crearea si lansarea site-ului veti avea nevoie de servicii de promovare online (mai ales optimizare seo si social media), servicii de creare continut (content marketing) si de optimizare a conversiilor (design-ul este foarte important si intotdeauna designul existent este schimbat complet). De aceea va recomandam un site creat corect si optimizat inca de la inceput, pentru a castiga timp si bani.

 
scris de

Cristian Butaru Project Manager