Blog
2010 26 Mar

Sfaturi privind managementul stresului pentru programatori

Programarea este un exerciţiu de rezistenţă mentala, un programator este nevoit cateodata sa se concentreze ore intregi. Acest lucru poate cauza stres inutil pentru programator, şi, de asemenea, dureri fizice, cum ar fi dureri la nivelul incheieturilor, dureri de spate, usturimi la nivelul ochilor. Dacă nu sunteti genull care mănâncă, si respira programare, veti simti, probabil, uzura din aceasta cariera dea lungul timpului. Dar există câteva sfaturi de management al stresului in programare pe care le-aş putea da, astfel incat zilele sa treaca fara probleme.

Dacă doar ce a-ti inceput sa studiati pentru o diploma in Informatica sau sunteti proaspat absolvent care este pe punctul de a se angaja, atunci amintiţi-vă ca mereu trebuie sa va ganditi la propria persoana. Nu lasa slujba sa va ia dreptul de a va trai viata, pentru că singura cale de a crea cod stabil este de a avea o minte limpede. Eu de obicei, stabilesc ce voi face urmatoarea zi, si incerc sa nu fac mai mult sau mai putin decat ce am stabilit. Trebuie să dezvoltati o viziune tunel cand vine vorba de scris cod, iar eu de obicei abordeze întâi o problemă la scară mică, care ajută la obtinerea concetrarii. Daca dupa ce rezolv problema inca ma mai simt in stare, voi continua sa lucreaz până când mă simt epuizat.

 

Cînd ajung la acel punct de obicei ma opresc din lucru in acea zi. Eu voi petrece restul din timpul ramas prin a face cercetari, recuperand prin sarcini mici ce nu implica programare, sau chiar mergand la o plimbare mica pentru a lua putin aer curat. Dar ceea ce este important pentru mine este sa imi limpezesc mintea pentru a fi pregatit pentru urmatoarea zi de programare.

O alta cheie pentru a face faţă loc de munca de programator este de a avea parte de nopţi de odihnă şi de a fi. Nu e nimic mai rău decât sa dormi doar 4 ore, de a te duce la locul de muncă şi de a crea un algoritm complex. Odihna insuficienta va slabi productivitatea şi te va determina sa faci greseli din neatentie pe care va trebui să repari pe viitor.

O sa va dati seama, de asemenea, că, dacă nu va hraniti suficient si nu faceti miscare stilul de viata sedentar va aduce o stare de oboseala si nu va veti putea concentra. În ceea ce ma priveste, de obicei, fac miscare de cateva ori pe saptamana, merg cu bicicleta la locul de munca, şi încerc să-mi iau doza zilnică de fructe şi legume. Combinatia dintre o sanatate neglijata, lipsa odihei suficiente, şi un loc de muncă stresant va garanteaza o moarte prematura. Japonezilor le place sa numeasca acest stil Karoshi, ceea ce inseamna sa muncesti pana la moarte.

Desi urmatorul sfat este dictat de politica companiei pentru care lucrati, trebuie să vă amintiţi să va luati cel puţin 2 - 3 săptămâni de concediu pe an, si niciodata sa nu incerci sa faci ore suplimentare. Când va luati vacanta, nu o impartiti in bucăţi mici, ci toata o data. Mintea ta are nevoie de a-si reîncărca bateriil, şi studiile arată că veti veni înapoi la locul de muncă mai productivi.

De asemenea, le puteti da colegilor o şansă de a contribui in companie in aceasi masura ca si dumneavoastra. De asemenea,a lucra mai mult de 8 ore într-o zi va determina sa scrieti cod plin de errori deoarece mintea ta este saturata. Aveti grija ca întotdeauna mintea dumneavoastra sa fie limpede atunci când va confruntati cu probleme complexe. Trebuie să va asiguraţi că opiniile dvs. si parerile dvs. sa fie auzite de seful dumneavoastra, in caz contrar ar fi timpul sa va găsi alt loc de muncă care vă va permite tot ce e nevoie pentru echilibru lucru/viata.

Nu am idee cat de stresante sunt alte cariere, dar ştiu cat de stresanta poate sa fie meseria mea. 75% din munca nu este considerata a fi foarte stresanta, dar 25% din munca mi-as dori sa ma rup de civilizatie si sa incep o alta viata ca un calugar in muntii din Korea, şi să înceapă o nouă viaţă de calugar. La început, când abia incepusem sa studiez Informatica, am realizat că trebuie sa micsorez ritmul dacă am de gând sa termin facultatea. In scoala a fost uşor să incetinesc ritmul pentru că am fost propriul meu sef, si imi tineam singur evidenta asupra timpului meu liber. Am absolvit note decente, ceea ce nu este atat de uşor de obtinut în Informatica. Am avut o nota mai mare decât prietenul meu, care era grafician, si realizat acest lucru în timp ce lucram part time la 2 locuri de muncă, care a însumat aproape un loc de muncă cu normă întreagă.

Odată ce am intrat in randul forţei de muncă am fost foarte copleşit, pentru că întotdeauna am programat in ritmul meu, niciodată nu lucram mai mult de câteva ore pe zi. Dar cum puteam sa lucrez 8 ore pe zi pline de programare hardcore ? Apropare ca imi pierdusem mintile incercand să stau în faţa unui monitor 8 ore in sir, programand pana la epuizare. Am învăţat din această experienţă, şi mi-am impus că sănătatea mea este mai important decât orice loc de muncă.

Asa ca acum programez mai mult decât cat pot sa duc, şi dacă există un termen limita imi anunt seful ce pot si ce nu pot sa fac. Am de gând sa fiu programator pentru mulţi ani, şi nu vreau să fac Karoshi. Eu nu sunt un programator samurai, ci un calugar, muncesc ca sa traiesc nu traiesc ca sa munces.

Sper că veţi găsi aceste sfaturi de ajutor, si daca esti un programator, cum arata o saptamana de lucru ?

scris de