Blog
2013 15 Nov

103 metode SEO de promovare online site – greseli si noutati

Am gasit astazi un articol mai vechi, ce contine o lista cu 103 metode de promovare online, care mi-a atras interesul. De ce?

Pentru ca o mare parte dintre ele sunt identice si unele metode nu mai sunt valabile. Am considerat ca sunt necesare cateva explicatii, pentru a evita penalizarea site-urilor celor care citesc astfel de articole.

Aveti mai jos un print screen (calitate 50% pentru o dimensiune mai mica a imaginii) si explicatiile necesare, valabile la data acestui articol: 17 noiembrie 2013.

Un simplu click pe imagine, va ofera articolul original, in cazul in care considerati ca nu puteti citi corect continutul.

metode de promovare

1. Inscrierea in Directoare. NUPenguin 2.1 (4 octombrie 2013) elimina si penalizeaza inscrierea in directoarele web. Puteti considera inscrierea in directoare doar daca indepliniti urmatoarele conditii: aveti deja un numar mare de link-uri de calitate, aveti un site cu minim 2 ani vechime, adaugati titlu si descriere unica pentru fiecare director si cel mai important: nu folositi ancore cu cuvinte cheie = money keywords.

2. Publicarea de anunturi. DA si NU. Puteti publica anunturi in site-urile de anunturi, doar daca folositi descriere unica si nu folositi cuvinte cheie in link-uri. Sunt utile pentru "citation" si trafic (daca site-ul de anunturi are trafic). Evitati pe cat posibil site-uri ce ofera link-uri free, pentru ca valoarea link-ului este "free".

3. Pagina Facebook. DA, este utila si obligatorie pentru orice tip de afacere. Este utila doar daca genereaza trafic. Pentru seo, este un link, de valoare mica. Nu este genul de link care sa va ofere o crestere in pozitii, mai ales ca majoritatea concurentei are o pagina de facebook. 

4. Comunicate de Presa. DA si NUMajoritatea site-urilor create pentru comunicate de presa, nu sunt altceva decat directoare de articole, create special pentru vanzarea de link-uri. Google le recunoaste si in ultimele luni apar in exemplele de link-uri ce trebuiesc eliminate.

Scaderea PR din ultimul an si deindexarea, sunt elemente clare ca Google nu le considera link-uri de calitate. La fel ca in cazul directoarelor, sunt utile doar daca aveti deja un profil cu link-uri de calitate, si folositi site-urile de comunicate de presa, pentru diversificarea ancorelor si a tipurilor de link-uri.

Un comunicat de presa cu link catre site, fara ancora si descriere unica, este varianta optima. 

5. Feed RSS.NUDaca aveti un site de prezentare sau un magazin online, nu folositi astfel de metode pentru promovare. Continutul vostru o sa fie publicat pe zeci-sute de site-uri si veti primii o penalizare pentru continut duplicat (panda).

Daca site-ul dvs este unul de stiri, cu continut unic, puteti folosi RSS feeds, dar ideal este sa oferiti o descriere speciala pentru feed si nu sa trimiteti automat continutul din site catre toate site-urile ce publica astfel de content.

6. Linkuri in Wikipedia. DA. Sunt link-uri de calitate buna, dar extrem de greu de obtinut. Sunt link-uri autoritate si indiferent de tipul lor (do-follow sau no-follow) sunt genul de link-uri care ofera autoritate. Traficul este foarte mic, dar beneficiile SEO sunt importante.

7. Cumpararea de link-uri. DA. Este si ramane cea mai importanta metoda folosita intr-o strategie SEO. Google interzice astfel de metode, dar ceea ce Google nu stie, este faptul ca link-urile oferite natural sunt pe cale de disparitie.

Cele mai bune link-uri sunt link-urile din continut, continut relevant pentru site-ul dvs, site autoritar (PR mare, cu link-uri de calitate catre el, vechime, etc) si din site-uri fara multe link-uri externe in pagina articolului (maxim 5 din pagina unde cumparati link, fara link-uri catre concurenta).

Evitati site-uri cu:

  • PR mic,
  • penalizate pentru vanzarea de link-uri,
  • create pentru vanzarea de link-uri (majoritatea articolelor au link-uri vandute)
  • cu multe link-uri in pagina (blogroll, site-wide, banners, etc),
  • mai noi de 2 ani (sanse mari sa dispara)

8. Link-uri din Stumbleupon. Nu mai sunt de valoare, sunt doar link-uri de calitate slaba, ca orice link dintr-un director. Explicatiile de la 1 si 4.

9. Articole cu link baiting. DA si NU. Sunt recomandate pentru bloguri sau site-uri generaliste, dar niciodata pentru site-uri de prezentare sau magazine online. 

10. Link-uri platite in directoare. DA si NU. Explicatiile de la 1 si 7. Daca directoarele sunt de calitate, atunci sunt utile la un pret mic, dar fara cuvinte cheie in acore. Pentru afaceri din Romania, se recomanda site-uri din Romania. 

11. Inscriere in Dmoz. Dmoz este directorul Google. Inscrierea in Dmoz este un obicei a celor care ofera servicii seo de foarte mult timp si nu au evoluat. Va recomandam sa evitati plata pentru inscrierea in Dmoz si sa folositi acele fonduri pentru link-uri de calitate si relevante. 

12. Comentariile in bloguri si forumuri. DA si NUEvitati comentariile (sunt motiv de penalizare) si folositi link-urile din forumuri cu grija. Comentariile sunt principala sursa de spam, asa ca google a decis sa penalizeze site-urile care foloseau comentariile si forumurile pentru obtinerea de link-uri.

Comentariile in forumuri sunt utile, intr-un numar moderat si doar in subiecte relevante cu ceea ce promovati, fara a deveni o sursa importanta de link-uri.

Daca totusi doriti sa folositi comentariile, atunci folositi in principal comentariile cu link no-follow si fara cuvinte cheie. Utilitatea lor este doar pentru diversificarea cuvintelor cheie si a tipurilor de link-uri.

Comentariile, posturi in forum, si link-uri din profile, sunt linkuri care atrag in majoritatea cazurilor penalizare (penguin 2.1).

13. Articole in site-uri importante din nisa ta. Metoda foarte utila(teoretic), practic aproape imposibil de realizat. Ce concurent iti ofera posibilitatea sa-ti promovezi afacerea (postezi link-uri) intr-un articol la el in site?

Este utila pentru bloguri sau forumuri.

14. Semnatura in forum. NU. La fel ca si comentariile, directoarele si orice link gratuit, Google a decis o data cu lansarea penguin 2.1 sa penalizeze site-urile cu link-uri gratuite. Evitati semnatura intr-un forum si alegeti sa postati un link intr-un post, relevant pentru pagina dvs.

15. Link-uri in templates. NU. Google penalizeaza astfel de metode, incluse in categoria link-uri free si spam. Nu mai sunt o metoda de promovare online.

16. Link-uri de la cunoscuti. DA. Este cea mai simpla metoda de obtinere a unor link-uri, de calitate (uneori) si gratuite. Ideal este sa aveti un numar cat mai mare de prieteni care detin site-uri online:)

17. Organizarea de concursuri. DA. Este o modalitate frecventa de promovare, dar numarul si mai ales calitatea link-urilor obtinute depinde de tipul de concurs, premiu si de participanti. 

Orice concurs trebuie creat cu grija, link-urile obtinute astfel va pot aduce penalizare pentru pagina respectiva.

18. Ping. Nu este o metoda de promovare online, doar o metoda de indexare mai rapida. Optiune utila pentru anumite site-uri, dar inutila pentru majoritatea site-urilor. 

19. Crearea de aplicatii gratuite.DA. O metoda buna pentru atragerea unor link-uri naturale, dar foarte scumpa si de multe ori ineficienta.

In cazul in care decideti totusi sa investiti in aplicatii, trebuie sa aveti pagini create special pentru aceste aplicatii in site-ul pe care doriti sa-l promovati, astfel incat link-urile catre paginile respective sa va ajute in cresterea autoritatii site-ului. 

Indiferent de tipul de aplicatie, veti primii link-uri de la site-urile prin care oferiti aplicatiile (apple, android, windows, etc) si de la o parte din utilizatori.

20. Guest Posturi. DA. O metoda eficienta dar foarte greu de folosit. Din ce in ce mai putine site-uri de calitate accepta astfel de metode.  

21. Widget-uri WP sau alte CMS-uri. NU. Este o metoda black hat interzisa si penalizata de google, la fel ca si link-urile in theme.

22. Cumpararea directa de link-uri. Identic cu 7. (duplicate?)

23. Lepse. Inexistenta sau inutila (link exchange 27).

24. Flagship. Identic cu 9.

25. Badge. DA. O metoda utila dar extrem de greu de realizat. Pentru badge ai nevoie de un site cu autoritate foarte mare pe o anumita nisa.

26. Publicarea de articole. Metoda este inclusa in cele de mai sus, deci se poate elimina din lista.

27. Link Exchange. DA si NU. Este o metoda veche, pe care google o interzice. Pentru un link exchange de calitate, trebuie sa folositi metoda 3-ways (chiar 4 ways). Greu de realizat dar o metoda utila de obtinere a link-urilor gratuite.

3 ways:

  • site A- site B
  • site B - site C

Evitati sa creati sau sa folositi retele de link-uri cu link-exchange. Se aplica explicatiile de la 7.

28. 3 ways. Este tot link exchange, explicatiile mai sus (27). 

29. Publicarea de whitepapers. DA.

30. Link-uri Youtube. DAValabil pentru toate site-urile cu continut video, care accepta link in descriere.

31. Crearea de site-uri pe platforme gratuite. DA. Publicarea de articole sau produse pe platforme gratuite (blogs, magazine online, etc) care va ofera posibilitatea de adaugare a unor link-uri externe. 

32. Articole social media. DA. 

33. Sistem de afiliere. DA

34. Servicii gratuite in schimbul unui link. DA. Barter, sau servicii in schimbul unor servicii, in cazul de fata, link. Metoda folosita frecvent, dar utila doar in cazul in care ambele parti sunt de incredere si se evalueaza serviciile (link-urile) la valoarea reala. 

35. Tool-uri gratuite. Identic cu 19. 

36. Link-uri in pod-casting. DA. Acolo unde se adauga (accepta) un link dofollow.

37. Aplicatii desktop. Identic cu 19.

38. Programe de afiliere. Identic cu 33.

39. Publicarea softurilor pe site-uri de reviews. Promovarea metodei de la punctul 19. Este o metoda utila daca decideti sa dezvoltati aplicatii.

40. Organizarea de evenimente offline. DA. Metoda utila daca evenimentul dezbate subiecte ce trezesc interes online.

41. Initiative dedicate bloggerilor. DA. Similar cu 17 (concursuri). Poate genera un numar mare de link-uri, dar in majoritatea cazurilor din bloguri gratuite, create pentru astfel de concursuri si initiative. O metoda eficienta daca este planificata corect.

42. Interviuri cu autoritati din domeniu. DA. Daca interviurile sunt de calitate si abordeaza subiecte interesante, cu siguranta veti primii link-uri naturale. Metoda care se aplica unui numar restrans de site-uri.

43. Pagina pe Squidoo. O metoda veche, care nu mai functioneaza. Google a penalizat Squidoo pentru link-uri, astfel incat link-urile sunt ori nofollow, ori paginile nu sunt indexate. Sansele sa accepte continut in limba romana sunt foarte mici. Valoare mica, pentru volumul de munca, promovare inutila. 

44. Review in blog. DA. O metoda clasica, dar cu rezultate foarte mici in atragerea de link-uri. Este in schimb o metoda buna pentru generarea de continut, deschiderea unei discutii si trafic.

Indiferent de tipul de afacere, este obligatoriu sa aveti un blog pe site.

45. Participa la conferinte. O metoda destul de ineficienta, pentru obtinerea de link-uri = promovare online. O metoda utila pentru socializare.

46. O extensie gratis. Din nou? Identic cu 19, 35 37.

47. Marcheaza Articole in Technorati. O metoda inutila de promovare.

48. Raspunde intrebarilor din Yahoo Grups (si alte site-uri). DA. Intra in categoria social media si forums, este o metoda buna, daca este folosita corect si in subiecte relevante, indiferent daca link-urile sunt nofollow.

49. Raspunde intrebarilor din Yahoo answers. Identic cu 48.

50. Cauta domenii vechi. DA si NU. Majoritatea celor care cumpara domenii vechi o fac pentru PR, doar ca aceste site-uri sunt in majoritatea cazurilor penalizate. Evitati redirectarea domeniilor, mai ales pentru motiv de trafic.

Este o metoda foarte sensibila si necesita cunostinte avansate de optimizare seo.In majoritatea cazurilor sunt domenii pline de spam, inutile pentru obtinerea de link-uri, utile doar pentru vanatorii de link-uri (PR) sau cei care vand domenii.

Nu este o metoda de promovare a unui site. 

51. Scrie o carte sau un studiu gratis. ? Identic cu 29.

52. Scrie reviews. Identic cu 44.

53. Guest blogger. Identic cu 20.

54. Ofera versiuni gratis. Valabil doar pentru 19, 35, 37, 46 ... sau 34.

55. Link din profil retele sociale. Similar cu 12 si 32. Verificati cu atentie site-ul unde adaugati link la profil, adaugati articole (posturi) in acel site si nu folositi cuvinte cheie. Link-urile din profile sunt motiv de penalizare.

56. Microblogging. DA. 

57. Cumpara articole pe bloguri. Identic cu 7.

58. Posteaza link catre site-ul tau. Similar cu toata lista.

59. Un articol pe about . com. Similar cu toata lista.

60. Inscriere in site-uri locale. Similar cu 1 si 2.

61. Inscrie site-ul in Google places. DA. Obligatoriu pentru orice afacere online. 

62. Organizatii relevante pentru nisa ta. DA. Orice link din pagina unei organizatii este un link de calitate, pentru ca este dintr-o pagina relevanta cu afacerea ta. Indiferent daca este doar "citare" (fara links) va ajuta site-ul sa capete autoritate.

63. Link din youtube. Identic cu 30.

64. Imagini pe Fotolia. Identic cu 55

65. Campanii PPC. DAObligatorii pentru orice afacere online, atat imediat dupa lansarea site-ului cat si periodic pentru colectarea unor date relevante. Pentru anumite nise, campaniile PPC au un ROI foarte bun, deci sunt recomandate tot timpul.

66. Creeaza o lista cu specialisti de top. Similar cu 25.

67. Trimite o cerere de review site. DA. Daca site-ul este unul cu un design deosebit, puteti obtine un numar mare de link-uri din site-urile de profil.

68. Urmareste cine iti publica articolele. DA. In cazul in care continutul de pe site-ul dvs ese preluat de alte site-uri cu links catre sursa, este recomandat sa pastrati o legatura cu aceste site-uri.

Pentru site-urile cu comunicate de presa, verificati 4.

69. Scrie un review. Identic cu 44.

70. Publica anunturi pe site-uri in alte limbi. NU. Este o metoda clasica de spam. 

71. Pune link pe xbox live. ?

72. Pune link-uri interne. Nu este o metoda de a obtine link-uri catre site-ul dvs, in cazul in care articolele sunt preluate automat sau copiate. Adaugarea de link-uri in continut este utila si este naturala.

Dar, daca articolele sunt copiate sau preluate automat, indiferent ca sunt preluate cu link-uri sau nu, este continut duplicate, penalizat de catre Panda. Link-urile interne nu se adauga cu toata calea (http://www.domeniu.ro/pagina), cat doar cu articol (/pagina), asa ca daca articolul este preluat, acesta nu contine in majoritatea cazurilor link.

Verificati frecvent daca continutul dvs este preluat automat (vezi 5) sau copiat si faceti tot posibilul sa opriti aceste metode. Pe termen mediu si lung site-ul dvs are numai de pierdut daca continutul este duplicat.

Nu este o metoda de promovare.

73. Promovare folosind agregatoarele romanesti. Vezi 5.

74. Foloseste continut video. Vezi 30.

75. Copiaza link-urile concurentei. NU. Una dintre cele mai frecvent utilizate metode de catre cei care ofera servicii seo ieftine. Verificarea concurentei si copierea link-urilor este daunatoare pentru site-ul dvs.

Mai multe detalii aici.

Daca concurentul este penalizat si a folosit disavow, tu vei adauga exact link-urile pentru care el a primit penalizare!

76. Foloseste Amazon, eBay Okazii. Nu este o metoda de promovare online. Este o metoda de vanzare a produselor, in cazul in care aveti un magazin online. 

77. Foloseste metode de file sharing. NU. 

78. Scrie un testimonial. DA. Poti scrie un testimonial (recenzie) pentru produsele sau serviciile pe care le folosesti, in speranta ca va fi publicat cu link catre site-ul tau. 

79. Valideaza site-ul. DA. Indiferent daca site-ul este creat corect sau nu, puteti obtine cateva link-uri de calitate slaba si fara ancore din site-urile de analizata automata. Nu sunt link-uri care sa conteze, dar va ajuta la diversificare. 

80. Adauga link in RSS. DA si NU. Daca aveti un blog sau site de stiri, autoritar, aceasta metoda este utila. In cazul in care aveti o afacere online, evitati copierea si publicarea continutului din site-ul dvs. si nu folositi feed RSS. (similar 5).

81. Participa in concursuri. DA.

82. Publica detalii in site-uri wiki. DASimilar 6, doar ca majoritatea site-urilor tip wiki, altele decat wikipedia, sunt ori de calitate slaba, ori pline de spam. In cazul in care pe nisa dvs exista site-uri tip wiki, de calitate, link-urile din acele site-uri sunt utile.

83. Creeaza un profil pe diverse site-uri. Similar 55.

84. Cere link catre tine. O metoda ineficienta. Daca site-ul sau numele tau este mentionat si nu contine link, sunt sanse extrem de mici, ca dupa trimiterea unei cereri de link, acesta sa fie adaugat. Un link natural, este un link adaugat "de buna voie".

85. Blog Trackbacks. O metoda veche, fara utilizare in Romania si folosita frecvent pentru spam. 

86. Creeaza un blog "ferma". NU. 

87. Link-uri din site-uri Deal of the Day / Reduceri. DA. In majoritatea lor sunt link-uri de calitate slaba, dar genereaza trafic si va ajuta la diversificare.

Trebuie sa aveti un produs/serviciu care sa merite promovat ca Reducere, astfel incat link-urile sa fie obtinute cu un cost redus (reducere).

88. Creeaza miniblogs. Similar 31.

89. Produse/servicii complementare. Nu este o metoda de promovare, cat una de vanzare. Similar 76.

90. Promoveaza produse digitale. Similar 19, 39, 54. 

91. Continut in mai multe limbi si seo international. DA si NU. Daca afacerea ta ofera servicii sau produse si clientilor din alte tari, puteti publica si promova produse in alte limbi. Folositi continutul in limba respectiva si cautati promovarea produselor in mai multe tari.

Daca produsele sau serviciile dvs nu au cautare in alte tari si sunt oferite doar pentru Romania, nu folositi optiunea de limbi multiple si nu promovati site-ul pe site-uri fara legatura cu limba si continutul site-ului dvs.

92. Inscriere in live bookmarks. Sunt platforme care nu genereaza trafic, iar majoritatea link-urilor din aceste platforme sunt spam. 

93. Link in profil. Similar 12, 32, 55, 83.

94. Link in profil 360.yahoo.com. Similar, 12,32,55, 83, 93.

95. Comparatoare de preturi. DA si NUO metoda sensibila care necesita o atentie sporita. Comparatoarele sunt foarte utile pentru atragerea de trafic, dar dauneaza seo. 

Evitati adaugarea de link-uri catre comparatoare si cel mai important, nu oferiti in feed, descrierea produselor din magazinul dvs = content duplicat. 

Creati o descriere speciala pentru comparatoare, diferita de descrierea din magazinul dvs.

96. Poze pe Flickr cu link in comentarii. DA.

97. Produse pe site-uri de social shopping. Similar 76, 87, 95.

98. Produse pe site-uri de reduceri. Similar 87.

99. Comenteaza pe Oggix. Vezi 12. 

100. Creaza profil pe Aboutus.org. Un link nofollow, util doar pentru diversificare ancore, care nu aduce trafic si nici calitate.

101. Crearea de ancore catre site cu cuvinte cheie. NU. Nu este o metoda de promovare, este pur si simplu o optiune inclusa in toata lista e mai sus. Va recomandam evitarea folosirii aceste metode.

NU adaugati cuvinte cheie in ancora, este motiv de penalizare.

In profilul de link-uri ponderea de ancore pe un anumit cuvant cheie, trebuie sa fie extrem de mica (< 5%), daca va doriti o strategie de promovare site seo pe termen lung.. Google stie "despre ce" este pagina respectiva, stie sa citeasca continut, orice link cu ancora "cuvant cheie" este semnalizare de spam. Link-urile naturale (pe care google le accepta) nu sunt cu ancora cuvant cheie.

Alegeti ancore generale: click, aici, domeniu, etc. si Nu folositi cuvinte cheie. Pentru o optimizare seo de calitate, folositi cuvinte cheie diversificate, doar in cateva link-uri si doar in cele mai bune!

Folositi tipurile de link-uri din lista de mai sus, pentru ancore generaliste, diversificare si pastrati cuvintele cheie intr-un procent cat mai mic, doar pe site-urile de calitate mare.

Altfel, mai devreme sau mai tarziu, profilul dvs de link-uri o sa arate a spam.

102. Sponsorizari. DA. Puteti sponsoriza anumite evenimente, daca investita dvs este una mica sau inexistenta, in schimbul careia primiti un link si publicitate. Verificati cu atentie ceea ce oferiti si mai ales ce primiti in schimb. 

103. Includerea produselor in Google products si site-uri similare. DA. Optiuni inexistente pentru piata din Romania, utile pentru proprietarii de magazine online ce ofera produse catre clientii din mai multe tari. Este o optiune contra cost, dar foarte buna pentru generarea de vanzari. 

 

 

scris de

Cristian Butaru Project Manager