Blog
2012 08 Jan

Romani in UK si visul unui job bine platit

Aud in fiecare zi de la prieteni sau amici tot felul de povesti despre viata din UK si ca toti ar vrea sa-si gaseasca un job acolo. Cunosc destui romani in uk care o duc bine dar si romani care dupa 2-3 ani de uk au revenit sau au ales alta tara.

Am un prieten foarte bun, programator de profesie care a stat 3 ani in UK, in Londra mai exact, pe un salariu extrem de bun pentru Romania, 5000 pounds. Initial am fost amandoi super incantati de job-ul pe care il obtinuse, dar dupa 1 an deja isi cauta de munca la nordici sau in state. De ce?

Chiria = 800 pounds pentru un apartament cu 2 camere. Mersul cu masina in Londra era minim 500 pounds lunar, mai pui mancare, un cico si o bere cu colegii, inca 1-1500 pounds. Toate bune si frumoase, dar a realizat ca un salariu mare in Anglia raportat la Romania pare super ok la inceput, dar defapt si cheltuielile mari vin la pachet. Nu reusea sa puna deoparte mai mult de 1000 de pounds lunar. 

Problema e ca in Romania avea 3000 de euro salariu si ramanea cu 1500 euro lunar, in Uk nu reusea aceasi performanta. Nu merita nici faptul ca era departe de familie, iar romani in uk sunt prea putini si greu de gasit. Departe de familie si de prieteni, cei 1000 de pounds nu mai par o suma asa mare. 

Alt prieten, medic stomatolog cu 2 cabinete in Bucuresti, a plecat si el in UK pentru un job de 4000 de pounds lunar, dar pentru el experienta a fost una mult mai buna. Medic intr-un orasel mai mic, a primit casa si masa, si reusea lunar sa ramana cu 3000 de pounds. Pentru cei care nu stiu, sau nu sunt dintre romanii care au trait cateva saptamani pe "afara", in tarile civilizate nu exista spaga. 

Norocul lui a fost faptul ca era si un medic foarte bun, iar dupa 6 luni de zile, a primit un lat job cu 8000 punds lunar in Liverpool. Aceasi problema cu cheltuielile mari, dar totusi reuseste sa puna deoparte in jur de 5000 pounds lunar, mult peste ce reusea sa stranga in Romania. Interesant este ca se simte foarte bine printre romanii de acolo, in Liverpool existand o comunitate de romani, poate cea mai mare comunitate de romani din UK. 

Daca sunteti decisi sa mergeti in Uk pentru un interviu, sunati mai intai la Consulatul Romaniei din Londra si cereti mai multe detalii de la romanii din UK, pe cel mai popular site romani-online.co.uk.

Pentru cei care inca viseaza la job-uri bine platite in alte tari, va sfatuiesc sa faceti cateva calcule simple, si daca reusiti sa economisiti macar de 2 ori mai mult cat reusiti in Romania, atunci merita sa aplicati la un job, in una dintre tarile cu salarii foarte bune: Norvegia, UK, Belgia sau Olanda.

scris de

Maria Calangiu Admin