Blog
2013 15 May

Cum scapam de penalizari in Google

Penalizarea manuala venita din partea echipei de calitate Google este cosmarul oricarei persoane care detine un site sau care se ocupa de intretinerea sa. Exista numeroase motive pentru care un site poate fi penalizat in urma unei verificari manuale.

Poate fi vorba de penalizari pentru content ascuns, pentru diverse artificii on-page, cloaking si incercari de manipulare a PR-ului utilizand backlinkurile. Un site penalizat manual poate fi eliminat complet din Google (in cazurile cele mai grave) sau poate fi trimis in spate cu un anumit numar de pozitii, in functie de cat de mult au fost incalcate regulile de catre siteul respectiv.

Penalizarile de tip algoritmic se pot imparti in acelasi mod. Diferenta este facuta de faptul ca totul se face automat, algoritmii Google fiind capabili sa detecteze incercarile de manipulare a rankingului fara interventie umana.

Astazi vom discuta despre tipul de penalizare aplicat datorita link spamului, indiferent ca penalizarea este venita manual sau automat.

Eliminarea penalizarilor de algoritm

Anul 2012 a venit cu o surpriza pentru proprietarii de siteuri. Implementarea primei generatii de Pinguin in algoritmul Google a distrus multe site-uri si afaceri bazate exclusiv pe mediul online. Aparent penalizarile au fost aplicate in cazul siteurilor ce au linkuri provenite din surse irelevante, nerelated. Un alt factor hotarator pentru declansarea penalizarilor este procentul ancorelor backlinkurilor care vin catre site. Desi Google nu ofera foarte multe detalii legate de factorii care declanseaza acest tip de penalizare, s-a putut constata ca linkurile cu ancore exact match si provenind din site-uri de calitate indoielnica, au devenit nocive pentru site.

Penalizarile de acest tip se manifesta prin pierderi masive de pozitii, in special pe cautarile pentru care s-a facut optimizarea. In anumite cazuri, siteul cade pe toate cautarile, traficul scazand exponential.

Cum gasim linkurile de calitate slaba?

In general, daca ati lucrat pe partea de linkbuilding la un site, puteti sa estimati destul de usor care sunt linkurile de calitate slaba. Chiar daca acum un an acestea inca “mergeau” si aveau efect pozitiv in pozitionare, eliminarea lor este acum o necesitate, daca siteul pe care il detineti a fost penalizat.

Pentru curatarea linkurilor, Google a lansat de cateva luni posibilitatea eliminarii lor, prin utilizarea disavow tool. Pentru curatarea efectiva a linkurilor trebuie urmariti urmatorii pasi:

 1. Intrati in contul de Webmaster tools si accesati sectiunea “Linkuri catre siteul dvs.” Odata ajunsi aici folositi optiunea de export a linkurilor, existenta in cont. Trebuie sa descarcati lista denumita “Ultimele linkuri catre siteul dvs.”
 2. Odata descarcata aceasta lista, trebuie sa o deschideti utilizand excel-ul.
 3. Deschideti SEO SpyGlass si accesati meniul de import manual al linkurilor. Aveti doua optiuni: import din csv-ul  Google sau import manual (via copy-paste) al linkurilor.spyglass-import-manual
 4. Odata importate datele trebuie sa setam factorii care sunt necesari pentru determinarea linkurilor nocive. Trebuie luate in vedere 3 aspecte: linkurile dofollow, ancora cu care acestea vin catre site si numarul de linkuri pe care pagina care ofera linkul le are. Un site spamat cu comentarii, de exemplu, va avea foarte multe linkuri externe si va putea fi usor identificat.
 5. Odata selectate cele 3 optiuni (dofollow/nofollow, ancora, numar de linkuri pe pagina) puteti demara scanarea linkurilor. In functie de numarul de linkuri importate, scanarea si catalogarea acestora poate dura mai mult sau mai putin. Va recomand utilizarea de proxy-uri, SEO SpyGlass avand incorporata si aceasta optiune.
 6. Odata finalizata scanarea linkurilor, puteti face exportul acestora in format Excel.
 7. Folositi sortarea per coloana in excel. In prima faza eliminati linkurile Nofollow gasite la pasii anteriori.
 8. Veti avea in final un fisier Excel care contine toate linkurile dofollow, ancorele si numarul de linkuri per pagina. Va recomand sortarea linkurilor (utilizand filtrele) in functie de numarul de linkuri per pagina, de la cel mai mare la cel mai mic. Se pot astfel identifica cu usurinta linkurile care se afla pe pagini spamate. Puteti folosi culori pentru a marca linkurile de calitate slaba. Va puteti folosi si de ancorele exact match pentru a cataloga linkurile. Aici intervine experienta fiecaruia. Eu va recomand eliminarea linkurilor din comentarii si a celor provenite de la siteuri penalizate sau irelevante.
 9. La final veti avea sortate toate linkurile de calitate slaba, intr-un format usor de inteles.2-spyglass-sortare
 10. Pentru a elimina aceste linkuri din profilul siteului dvs. trebuie sa folositi Disavow Tool. Acasta accepta linkurile in format .txt Problema cea mai mare (si de care majoritatea webmasterilor nu stiu) e ca fisierul .txt trebuie sa fie encodat in format UTF-8 sau 7-bit ASCII. Atentie! Daca fisierul nu are acest format, disavow tool nu va functiona, chiar daca veti crede ca linkurile au fost trimise. Pentru encoding UTF-8, deschideti fisierul de tip .txt cu Notepad, accesati Save As si alegeti UTF-8.
 11. Pentru a elimina toate linkurile provenite de la un domeniu, puteti folosi domain:exemplu.com. Puteti adauga si diverse note linkurilor. Notele trebuie sa inceapa cu “#” si vor fi de forma “#webmasterul nu a putut fi contactat”.
 12. Accesati pagina oficiala pentru disavow: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main/
 13. Odata ajunsi aici veti fi intrebat pentru ce site doriti sa efectuati procedura de disavow. Selectati siteul si uploadati fisierul. Veti fi atentionat despre riscurile acestei proceduri.
 14. Confirmati. Daca totul a decurs cum trebuie ar trebui sa vedeti un mesaj de genul: “Fişierul de mai jos conţine lista linkurilor respinse. Pentru editarea listei, faceţi clic pe Descărcaţi.”3-confirmare-disavow

In mod normal, dupa cateva saptamani de la trimiterea lor, linkurile trimise vor fi deevaluate. Daca totul a fost facut corect, la urmatorul update Pinguin siteului ii va fi eliminata penalizarea. Trebuie doar sa stiti ca acesta va reveni pe pozitii mai joase, comparativ cu cele de dinainte de aparitia penalizarii. Motivul este faptul ca dupa aceasta procedura, siteul a pierdut o parte din linkurile care il sustineau.

Eliminarea penalizarilor manuale

Pentru penalizarea manuala trebuie sa urmati aceiasi pasi pentru detectarea linkurilor de calitate slaba si eliminarea lor utilizand Disavow tool. Dupa trimiterea linkurilor pentru disavow se recomanda cateva zile de asteptare inainte de a utiliza Reconsideration request. Intervalul acesta de timp este util pentru ca linkurile trimise incep sa fie progresiv deevaluate, la accesarea de catre operatorul uman, acestea fiind eliminate din lista celor nocive.

Va recomand o cat mai detaliata declaratie legata de pasii urmati pentru eliminarea linkurilor. Puteti crea un fisier .csv in Google Docs cu linkurile trimise pentru disavow, pe care sa il atasati ca si dovada in cererea de reconsiderare trimisa catre Google. Tinand cont de faptul ca la reconsiderarea manuala, factorul uman este foarte important, va recomand un limbaj cat mai corect si o cerere cat mai detaliata pentru a putea obtine un raspuns pozitiv si eliminarea penalizarii. Mult succes!

Daca v-a placut articolul, il puteti da share cu incredere! :)

Daca aveti un site penalizat, puteti cere o oferta de pret, pentru serviciile noastre seo de eliminare penalizare google.

scris de

Catalin Nichita seo executive