Tu vinzi cu ajutorul website-ului?
Tu vinzi cu ajutorul website-ului?
O afirmatie pe care o auzim adesea de la clientii noi sau potentiali este " Noi nu vindem online." La ce se refera desigur este faptul ca website-ul lor nu este magazin online - clientii nu cumpara produsele sau serviciile lor online. Nu e nimic rau in aceasta afirmatie - cine intreg la minte ar cumpara, sa zicem, servicii profesionale ( sa zicem, mmm.... webdesign !) fara a aranja inainte o intalnire, sau macar o convorbire telefonica?
Dar exista totusi un subtext alarmant in acea afirmatie, care suna cam asa - "Din moment ce website-ul nostru nu este magazin online, de ce sa ne batem capul cu vanzarea produselor sau a serviciilor cu ajutorul site-ului? Oricum facem asta cand intalnim clientul, corect? " - Incorect.
Da, vinzi cu ajutorul website-ului tau.
Voi raspunde la intrebare : Da, vinzi cu ajutorul website-ului tau. (Singurele exceptii la care ma pot gandi sunt site-urile de exprimare pur personala sau site-urile de arta.) Orice afacere are nevoie sa vanda cu ajutorul website-ului propriu, la fel cum au nevoie sa vanda si asociatiile non-profit, ca de exemplu cele de caritate, ONG-urile si agentiile guvernamentale.(Desi agentiile guvernamentale si alte monopoluri adeseori nu au nevoie sa vanda produse sau servicii, este intelept ca ele sa adopte o abordare de vanzari - putine organizatii sunt in siguranta cand vine vorba de cetateni nemultumiti.)
O OFERTA COMPLICATA CERE MAI MULT EFORT.
Tu vei spune " OK, dar webul nu este doar pentru comertul online, iar clientii nostri nu vor lua niciodata o decizie de cumparare doar vizitand website-ul." Cu toate ca aceasta afirmatie este probabil adevarata, este usor sa ajungi la o concluzie gresita - cea conform careia ofertele complicatecer mai putine eforturi de vanzare online. De fapt, corect este exact invers. Cu cat este mai complicat procesul de luare a deciziei de catre clienti, cu atat mai mult efort trebuie sa depui in vanzarea cu ajutorul website-ului tau.
Detaliile despre produse/servicii se cauta online.
Oamenii verifica produsele sau serviciile din ce in ce mai mult mai intai online - tu nu? Activitatile tipice de cercetare a pietei includ gasirea potentialilor furnizori, evaluarea ofertelor acestora, filtrarea lor, si apoi unei liste scurte cu posibilii furnizori.
Potentialii clienti se asteapta de la tine sa obina informatiile necesare direct de pe website-ul tau - fara sa fie nevoiti sa te sune si de preferat fara sa fie nevoiti sa se lupte cu navigabilitatatea si uneltele de cautare de pe website-ul tau. In plus, cresterea internetului face foarte usoara verificarea firmelor - potentialii clienti ar putea cauta pe google referinte, sa urmareasca linkuri din website-ul tau sau sa ceara informatii de pe retele de socializare.
Rezultatul acestor verificari va influenta considerabil potentialii tai clienti - adeseori fiind hotaratoare daca te vor contacta sau nu. Si daca vor suna, experienta avuta pe parcursul verificarii online a firmei tale le va fi creat deja o impresie puternica despre tine. iti doresti ca acea impresie sa fie buna.
Un paragraf probabil nu este de ajuns.
S-au dus zilele in care era suficient sa ai o lista cu produse, sa afisezi datele de contact si apoi sa explici totul fata in fata. In caz ca afacerea ta nu este aproape un monopol, sau intreg sectorul in care activezi a ramas in urma fata de Era Internetului, deja esti in pierdere daca nu te folosesti de website-ul tau pentru a vinde.
Este o provocare sa transpui maiestria complexitatii serviciilor unei organizatii, sau de exemplu pertinenta tehnicilor de cercetare ale unei companii intr-un sector de activitate aglomerat. In comparatie, e-commerce-ul este simplu : vrei produsul asta sau nu? Vanzarea complexa este mai abstracta, dar este nevopie sa fie accesibila, simpla si convingatoare - si cu siguranta merita sa investesti timp in ea.