Blog
2012 02 Jan

Asigurari de sanatate obligatorii din 2012-2013

Asigurarile de sanatate sociale devin obligatorii incepand cu 2013. Idea suna bine, legea mai putin, dar sunt destule informatii neclare momentan. Unul dintre site-urile noastre este un portal de informare si calcul pentru asigurari de sanatate din Romania si in incercarea de a adauga mai multe informatii, am citit destule stiri si "leagea" dar sincer nu am inteles mare lucru.

Ce nu am inteles eu foarte clar despre asigurarile obligatorii de sanatate:

1.Daca nu esti asigurat beneficiezi de pachetul minimal de servicii medicale: urgente (care?), bolile endemo-epidemice, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, si servicii de planificare familiala.

Urgentele sunt de foarte multe tipuri, si banuiesc ca trebuiesc definite clar. Daca imi sparg capul la fotbal e urgenta? Si daca DA, ce servicii primesc? Banuiesc ca nimic, si doctorii ma trimit la spital (daca am asigurare) sau acasa. De internat nu se poate daca nu am asigurare, si tot asa. In principiu nu ai asigurare primesti "planificare familiala" :)

2. Contributia este de 5.5% pentru asigurarile obligatorii de sanatate si se plateste din salariu (ca pana acum) si din toate veniturile generate, mai putin dobanzi si vanzari de proprietati imobiliare.

Pana aici e clar si suna bine, prefer sa platesc dar sa primesc servicii in schimb. Problema e ca cei 5.5% devin o suma colosala pentru multi dintre noi. La un salariu basic de 500 euro, 5.5%  ajunge undeva la 170 ron, si la 1400 ron pe an.

De ce este o problema? Pentru ca se pare ca legea spune: " Începând cu 1 ianuarie 2012 limita maximă a deductibilităţii este de 300 de euro într-un an fiscal pentru fiecare asigurat." :))

Adica la un salariu de 500 de euro, platesc in jur de 350 si primesc servicii de 300? Dar la un salariu de 1000 de euro, platesc 700 de euro pe an la asigurarile de sanatate si primesc servicii de 300? Cam ciudata matematica!

Si asta in cazul in care am nevoie de servicii medicale. Si daca am, cine evalueaza valoarea serviciilor? Cat costa analizele de colesterol de exemplu? Dar o consultatie la dermatologie?

Pentru "cotizatie" primesti servicii in valoare de 300 de euro, dar si alea de baza! Daca vrei spitalizare calumea, doctori buni, sau lcd in camera, trebuie sa-ti iei o asigurare suplimentara si aia costa alti bani.

Deci din cate inteleg eu ceea ce parea o lege buna, e dafapt un mare "fiasco" pentru noi. Vrei servicii bune, le platesti ca si pana acum, doar spaga dispare.Inr est cotizatia e degeaba si singura optiune sunt tot asigurarile private de sanatate pe care le alegi singur si platesti ce vrei. Eu imi doream defapt sa-mi includa cei 5.5% intr-un sistem de asigurari private de sanatate si nu intr-unul in care iti limiteaza serviciile la 300 de euro, fie ca tu plateste peste 1000 de euro pe an.

Si mai am cateva intrebari, dar mai astept sa vad ce informatii mai apar si revin cu un post nou.

 

 

scris de

Cristian Butaru Project Manager