15 detalii de analizat inainte de crearea si lansarea unui magazin online
Inainte de planificarea unui magazin online, trebuie sa analizati cateva detalii importante, astfel incat sa va puteti planifica activitatea si strategia. Lanseaza-l si vedem noi dupa, nu functioneaza!
Am creat o lista cu 15 elemente importante in planificarea unui magazin online, din care am exclus cheltuielile administrative (personal, chirii, utilitati, stoc, etc) pentru ca acestea depind foarte mult de la o companie la alta.
Analiza si planificare
1. Concurenta - Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va analizati competitia. Verificati cat mai multe detalii despre afacerile competitiei, de la formatul magazinului online, preturi, livrare si pana la strategia de marketing. Acum aveti destule date sa va intrebati: Puteti concura cu ei?.
Puteti concura cu preturile lor? Puteti oferii o calitate mai buna a serviciilor? Puteti crea o strategie de promovare mai buna?
Daca nu puteti raspunde la intrebarile de mai sus, inseamna ca aveti nevoie de mai multe detalii si date. Analizari si studiati pana in momentul in care puteti raspunde clar si sincer la intrebarile de mai sus. Verificati preturile oferite de furnizori (daca este cazul), reducerile acestora, timpii de livrare etc. si incercati sa optimizati cat mai bine toate costurile. Daca raspunsul este la intrebarile de mai sus este Nu, atunci evitati sa pierdeti timp si bani, asa ca va recomandam sa incercati o alta nisa.
Puteti crea un magazin mai bun? Un continut mai bun? O experienta mai placuta pentru clienti?
Analizari si stabiliti costurile pentru creare unui magazin online care sa va ofere un avantaj semnificativ in fata concurentei.
2. Analiza SEO - Majoritatea proprietarilor de magazine online, si-au creat o imagine gresita despre optimizarea seo a unui magazin. SEO nu este un serviciu pe care il "pui" peste magazin, cand acesta este gata. Analiza si strategia SEO se creeaza INAINTE de design-ul magazinului, altfel investitia in magazinul online este in majoritatea cazurilor o pierdere de timp si bani.
Creati o lista de produse pe care puteti sa le vindeti online, pe baza analizei competitiei.
Creati o analiza a cuvintelor cheie relevante pentru magazinul dumneavoastra.
Estimati realistic cuvintele pentru care puteti crea o strategie seo, costurile si mai ales perioada necesara pentru obtinerea unor pozitii de top pentru aceste cuvinte cheie. Comparati aceasta estimare cu bugetul dumneavoastra. Va puteti permite acesta promovare? Mai puteti concura? Cand va genera profit acesta investitie? 1, 3 ani?
Este foarte important ca aceasta estimare sa fie corecta, atat din punct de vedere al costurilor cat si a perioadei de timp. Evitati estimarile ieftine sau rapide, cu siguranta nu sunt ceea ce va doriti pe termen lung.
3. Analiza SEM - Dupa analiza SEO, in majoritatea cazurilor veti ajunge la concluzia ca puteti concura pe destul de multe cuvinte cheie, dar perioada necesara pentru cele mai competitive cuvinte cheie, este de obicei foarte lunga, implica automat o investitie de durata si trebuie planificata ca atare. Este posibil sa realizati ca bugetul dumneavoastra are nevoie de o suplimentare de fonduri, astfel incat magazinul trebuie sa genereze venituri, inainte ca investitia in seo sa inceapa sa produca rezultate.
Trebuie sa incepeti o analiza SEM. Aflati care sunt costurile per click (CPC) pentru a genera trafic pe majoritatea cuvintelor cheie importante. Acum calculati pe baza ratei medii de conversie pe care o asteptati si verificati daca puteti obtine profit dintr-o campanie SEM. Daca o anumita gama de produse nu va genereaza profit investind intr-o campanie SEM, atunci analizati exact gama de produse care va poate aduce profit si va puteti concentra in optimizarea ratei de conversie pentru acestea.
Daca analiza unei campanii SEM pentru diverse (sau toate) cuvinte cheie, va ofera un rezultat pozitiv, atunci puteti incepe promovarea imediat ce lansati magazinul online.
4. Alte metode de promovare online - Indiferent de tipul de produse pe care doriti sa le comercializati online, aveti nevoie de o strategie de promovare, care sa includa pe langa optimizarea seo sau campanii adwords si promovarea prin email marketing, social media, afiliate marketing sau online display marketing. Toate aceste metode de promovare implica costuri. Indiferent daca va decideti sa folositi aceste metode ulterior, trebuie sa le bugetati.
5. Strategia si stabilirea obiectivelor - Aveti date, analize, cifre, acum va puteti stabilii strategia, etapele si obiectivele. Stabiliti exact ce volum de vanzari aveti nevoie lunar, astfel incat investitia in magazin sa se amortizeze cat mai rapid.
Continutul
6. Descrierea produselor - Nu copiati descrierea produselor si mai ales nu lasati acesta activitate pentru final. Foarte multi proprietati de magazine online nu realizeaza cat de mult conteaza descrierea produselor atat pentru conversii cat si pentru SEO. Este o munca care cere timp, de aceea nu trebuie programata spre final.
Descrierea are rolul unui vanzator, trebuie prezentata, clar, simplu, informativ si sa raspunda la posibilele intrebari ale clientilor.
7. Imaginile produselor - Pregatiti toate imaginile produselor pe care vreti sa le adaugati pe site. Acestea trebuie sa aiba o calitate cat mai buna si sa ofere cat mai multe informatii posibile despre produsele dumneavoastra. Daca aveti nevoie de imagini noi, creati-le!
Oferiti imagini cat mai detaliate pentru produse. Online potentialul client trebuie sa "simta" produsul din imagini. Nu-l poate proba sau testa, asa ca imaginile trebuie sa ofere aceste detalii.
8. Pagini generale - Nu uitati de paginile obligatorii pentru orice magazin online: despre noi, livrare, cum comand, contact, termeni si conditii, politica de retur, etc.
9. Articole - Trebuie sa va decideti ce fel de articole doriti sa publicati pe site. Stiri sau/si articole blog sau/si reviews, etc. Este o decizie importanta atat pentru agentia care dezvolta magazinul cat si pentru strategie de marketing. Trebuie sa va planificati resurse (financiare/timp/angajati) pentru crearea acestor articole. Trebuie sa aveti obligatoriu articole pe blog (implicit un blog), iar acestea trebuiesc adaugate constant.
Plata si Livrare
10. Metodele de plata - Trebuie sa studiati optiunile disponibile pentru plata si sa alegeti optiunile care vi se potrivesc cel mai bine. Pentru Romania, majoritatea covarsitoare a celor care comanda online aleg optiunea de plata ramburs (la livrare). Curierii percep un comision pentru aceasta plata, de obicei este de 1%. Pentru plata cu cardul, trebuie sa va alegeti un procesator de plati prin cardurile bancare. Comisionul mediu este de 2.3% iar perioada de plata variaza in functie de fiecare procesator de plati. In functie de tipul de clienti, puteti opta si pentru plata prin PayPal pentru un comision mediu de 2.5%.
Aceste costuri trebuiesc analizate si incluse in costurile pentru desfasurarea activitatii. Mai puteti concura?
11. Transportul si Livrarea - Daca magazinul dumneavoastra se adreseaza pietei din Romania, aveti o gama larga de curieri dintre care sa alegeti. Magazinul trebuie conectat printr-un serviciu API cu curierii, astfel incat trebuie sa verificati daca acestia ofera un astfel de serviciu si mai ales costurile aferente.
Trebuie sa verificati preturile pentru toate zonele din Romania si sa le afisati clar in pagina de checkout sau in pagina cosului de cumparaturi, astfel incat clientii sa stie intotdeauna costurile exacte.
Doriti sa oferiti transport gratuit? Trebuie sa includeti costurile cu transportul in pretul produsului!
Mai puteti concura?
Magazinul Online
12. Solutia - Decizia pentru solutia de ecommerce pe care o sa va construiti magazinul este foarte importanta. Cate produse doriti sa vindeti? Ce design doriti sa oferiti clientilor dumneavoastra? Este magazinul optimizat?
Fiecare agentie o sa va vanda produsul lor, iar decizia finala va apartine. Recomandarile noastre sunt pentru solutii ecommerce opensource (cele mai populare: magento, cs-cart, presta sau opencart) prin care nu sunteti obligati sa depindeti de agentia de web design. Orice solutie "cod 0" va "lipeste" de agentia de web design, astfel incat depindeti de ei pentru orice modificare.
Trebuie sa stabiliti clar, inainte de alegerea solutiei, ce fel de functionalitati aveti nevoie:integrarea cu sisteme CRM, ERP, curieri, feed furnizori, aplicatie contabilitate, metode de plata, cat si a functionalitatilor clasice gen filtre, rapoarte, facturare, blog, etc. Pentru a evita cresterea costurilor, cerintele dumneavoastra trebuie sa fie clare.
Solutia trebuie sa ofere 100% optimizare onpage, pentru toate paginile site-ului.
13. Design - Este un element esential pentru un magazin online, pentru ca este efectiv imaginea afacerii dumneavoastra in ochii clientilor. Design-ul trebuie sa fie simplu si curat, navigarea sa fie extrem de simpla, iar numarul de click-uri cat mai mic posibil.
Nu este cazul sa discutam de design pe baza de theme (daca ati ajung pana la punctul 13), cat doar de design personalizat. Designul este creat pentru clientii dumneavoastra si nu pentru dumneavoastra. Pe baza testelor ulterioare, designul poate suferi modificari substantiale sau minimale, in functie de experienta agentiei de web design.
Pozitionarea elementelor in site, elementele de design (butoane, banners, newsletter, etc.) sunt foarte importante pentru imaginea magazinului, pentru usurinta in utilizare dar mai ales pentru cresterea ratei de conversie.
14. Promovarea online - O data analiza initiala finalizata, ati inteles ca promovarea magazinului este un proces continuu care se dezvolta pe baza unei strategii si include mai multe elemente esentiale (seo, sem, smm, afiliere, etc.). Daca in cazul design-ului, acesta se poate schimba in urma unor greseli sau a unor teste, solutia si promovarea nu permit greseli de nici un fel.
Alegeti cu grija tipurile de promovare, valoarea lor si mai ales strategia pe termen lung.
15. Gazduirea - pachetul de gazduire se poate schimba treptat in functie de evolutia traficului magazinului. Agentia de web design va recomanda cel mai bun pachet de gazduire in functie de solutia aleasa si traficul estimat.
Daca ati analizat toate cele 15 detalii, ati calculat si ati decis ca mai puteti concura, atunci este timpul sa va lansati magazinul!
Cristian Butaru
Project Manager